Warme weer zorgt voor drukke dagen

GRONINGEN / OPENDE – De vrijwillgers van de Groninger Reddingsbrigade hebben met de hittegolf van de laatste dagen hun handen vol met toezicht houden en hulp verlenen. Onder andere het Strand Heem in het Groningense Opende wordt bewaakt door lifeguards van de reddingsbrigade uit Groningen.

Waar langs de Noordzeekust op elk strand toezicht gehouden wordt, is dat rondom de zwemplassen in het binnenland niet gebruikelijk. Desondanks is het zwemmen in zandafgravingen, grachten en meren niet zonder gevaar. Scheepvaart, scherpe objecten onder water en koude stromingen zijn erg verradelijk voor zwemmers. Als je verkoeling zoekt in en om het water kan je dat het beste doen op een zwemlocatie waar de reddingsbrigade toezicht houdt. In de provincie Groningen is het Strand Heem het enige recreatiegebied waar er toezicht is door lifeguards van de reddingsbrigade. Daarnaast is deze recreatieplas vrij van blauwalg, in tegenstelling tot diverse zwemplassen in de stad (bron: zwemwater.nl).

De afgelopen dagen was het dan ook erg druk in Opende. Met name de aflandige wind zorgde voor afdrijvende voorwerpen. In een dergelijk geval is het erg belangrijk om niet achter een dergelijk voorwerp aan te zwemmen omdat je dan erg snel ver uit de kant raakt. Terugzwemmen tegen de wind in kan daarna erg lastig zijn. Zoek je toch verkoeling in de stad? Zorg dan dat je nooit alleen zwemt, je niet springt van bruggen of kades en je uitkijkt voor scheepsvaart!