Het lintje voor Peter Stuit

Toen ik (Peter) werd gebeld door Erik, Harry zou een lintje van de koningin krijgen en of ik daarbij aanwezig wilde zijn. Natuurlijk, maar helaas ik had een weekendje Berlijn geboekt met mijn vrouw en we hadden niet omboekbare treintickets. Helaas maar Harry moest het dan maar met de rest van het bestuur doen hoe jammer ik het ook vond om er niet bij te kunnen zijn. Sta je, op die bewuste dag van Harry z’n lintje, op het station van Hannover te wachten op de trein naar Berlijn, krijgt mijn vrouw een telefoontje en geeft hem aan mijn. Heb ik in één keer de burgemeester van Groningen aan de lijn. Blijkt niet Harry, maar dat ik een lintje zou krijgen en dat hij het jammer vond dat ik niet op het stadhuis was. Nou daar sta je dan. Heb helemaal niets door gehad. Iedereen in het complot hartelijk bedankt. Bij het schrijven van dit stukje is het voor mij nog een verrassing wanneer de uitreiking nu wel is. Het complot weet het wel.

Peter-stuit-groot

Marit Stuit schreef het volgende over het lintje van haar vader Peter;

De tijden van geheime telefoontjes en goed opletten wat te zeggen tijdens weekendjes in Groningen zijn voorbij! Vanmiddag heeft de burgemeester hem opgebeld aangezien mijn vader een heerlijk weekendje weg is, en dus niet naar het stadhuis gesmokkeld kon worden. De uitreiking laat dus nog even op zich wachten, maar het hoge woord is er gelukkig uit! Super trots op Peter Stuit!!

De heer P. (Peter) Stuit – Lid in de Orde van Oranje Nassau (Bron: Gezinsbode.nl)
De heer Stuit verblijft in het buitenland, wordt voor 13.00 uur telefonisch op de hoogte gesteld. Hij wordt op nader te bepalen datum uitgenodigd op het Stadhuis. De heer Stuit zet zich al decennialang als vrijwilliger in voor mens en maatschappij. Hij begon zijn activiteiten in 1973 voor de in 1932 opgerichte en toonaangevende Groninger reddingsbrigade van Noord Nederland. De vereniging geeft onder andere les in elementair zwemmen en varend redden en verricht de bewaking van evenementen in en rond het water, zoals zeil- en roeiwedstrijden, survival runs en zwemwedstrijden in open water. De vereniging beschikt over een reddingseenheid met goed getrainde personen, die bij rampen in het land ingezet kan worden. Decorandus is tot op heden coördinator van de bewakingseenheid. Daarnaast was de heer Stuit in 2000 mede-oprichter en is hij secretaris van de bewonersorganisatie HWK Grunobuurt Noord. Sinds 2006 vervult hij praktisch gezien ook de functie van voorzitter en centrale man. Grootschalige aanpak van de Grunobuurt Noord was een moeizaam proces met talloze tegenstrijdigheden die van de bewoners, met de heer Stuit als constante factor, veel energie en doorzettingsvermogen heeft gevraagd. Met zijn aanpak hield de HWK de plannenmakers strak bij de les. Hij was zeer consequent in het wijzen op eerdere afspraken en procesmissers en zijn aanpak het geleid tot verschillende bestuurlijke vernieuwingen. Tevens heeft decorandus zich in het verleden (2000) fulltime ingezet gedurende twee
weken voor special olympics in Groningen.